+359 895 500533 sales@silmar.bg

Ламинираният паркет се превърна в най-предпочитаната и разпространена подова настилка за дома.

Причината е, че се вписва отлично в декора на всеки дом, цената му е приемлива и се поддържа лесно.Той успешно имитира както естественото дърво така и теракот, гранитогрес, камък и др. Повърхността и структурата на ламинирания паркет е особено важна за външния вид и характер, който предава на вашия дом. Разликата между ламината и естествените материали вече не е забелижима, защото ламината става все по- близък до естествения си модел.

Какво трябва да знаете, когато избирате ламиниран паркет.

За да изберете подходящ ламиниран паркет за вашия дом, трябва да сте наясно с особеностите на тази подова настилка. Ламинираният паркет е изграден от няколко слоя, целта на които е едновременно да осигуряват стабилност на настилката и защита от външни фактори, които могат да я увредят.

Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя:

  • Защитен слой – този слой е износоустойчив и се прави на основата на синтетични смоли с различна якост. Той е прозрачен и е специално обработен, за да се постигне висока износоустойчивост срещу надраскване, намокряне,изгаряне, както и срещу избледняване,UV лъчи и химически агенти. Трайността на защитния слой е между 5 и 30години.
  • Хартиена основа ( декорация ) – декоративния лист може да имитира неограничен вид дървесина, също така различни видове плочки и камъни. Този слой има устойчивост към UV лъчи, което предпазва декора от изсветляване.
  • Основа – основният слой е направен от високо компресиран HDF ( плоскост с висока плътност ), който представлява плочи съставени от над 80% дървесни влакна с голяма плътност. Това дава на пода структурна здравина и му позволява да поеме тежестта от натоварването на което ще бъде подложен . Плътността на този слой оказва голямо влияние върху характеристиките и качеството на ламината. На основната дъска е изработена системата за механично съединяване, което позволява бърз и лесен монтаж.
  • Балансен слой – този слой се състои от влагоустойчив филм, който защитава основната му част от проникване на влага и гарантира нейната линейна стабилност.
    Всички тези слоеве се пресоват под голямо налягане и при висока температура.
  • Вида на помещението

В зависимост от вида на помещението вие ще трябва да изберете дали ламинитания паркет да бъде от по-светлите тонове или от по-тъмните. Например за по слабо осветени помещения ( коридор, северни стаи ) е по-добре да изберете ламинат от светлата гама, а за просторни и добре осветени стаи може да си позволите и по-тъмни цветове. Въпрос на вкус.

Клас на натоварване ( износоустойчивост )на ламината.

Може би най-важният фактор, който ви засяга, когато купувате ламиниран паркет, е това колко устойчива е настилката на износване. В зависимост от това колко натоварено е помещението, за което е предназначен паркетът, може да прецените от кой клас се нуждаете. Ние можем да ви препоръчаме ,а избора е от вас.

  • Клас 31 ( AC3 )- слабо натоварени помещения ( спалня, нищи, гардеробни )
  • Клас 32 ( AC4 )- силно натоварени помещения ( всекидневна, кухня, детска, коридор, магазини, офиси )
  • Клас 33 ( AC5 )- силно натоварени обществени помещения ( обществени сгради )

Дебелина на ламината

Дебелината варира от 6мм. до 12мм. Колкото е по-голяма дебелината, толкова е по-добра топло- и шумоизолацията. Ако избирате според дебелината на ламината отново ще трябва да се съобразите с вида на помещението. Тънък ламинат може да се използва при помещения с по-слабо натоварване – спални, ниши, гардеробни и др. най-често използвана дебелина на ламината е 8мм. ( всекидневна, кухня, детска, коридор, магазини, офиси ).Там разнообразието от цветове и класове е най-голямо.

Ако въпреки информацията имате затруднения в избора на ламиниран паркет- заповядайте при нас! Ние ще Ви помогнем и заедно ще изградим Вашият прекрасен дом.